Рівень складності: легкий
Кухонне начиння: iCook Сковорідка, що не допускає пригорання, діаметром 30 см, iCook Набір ножів.
Цей легкий і варіативний рецепт запропонувала Севаль Каратай зі Стамбула. Вона каже: «Цей бьорек насправді печуть у духовці, але значно легше й економічніше приготувати його у сковорідці».
Інгредієнти для соусу:
2 великих круглих листи тіста філо
2 яйця
5-6 ст.л. йогурту
¼ чашки оливкової олії
1-2 ст.л. оцту
Інгредієнти для начинки можуть бути різноманітними. Нижче кілька пропозицій від Севаль.
Сир:
200-250 г покришеної фети
пів пучка петрушки і фенхелю, дрібно посічених
1 ч.л. пластівців червоного перцю
усе змішати разом і загорнути в тісто
Шпинат:
500 г шпинату, вимитого, дрібно нарізаного і перетертого з сіллю
100 г покришеної фети
сіль, чорний перець і чебрець – на ваш смак
усе змішати разом і загорнути в тісто
М’ясо і овочі:
250 г м’ясного фаршу
1 середня цибуля, нарізана дрібними кубиками
1 середня цибуля-порей, дрібно посічена
1 середня морква, натерта
обсмажити усі інгредієнти разом, додаючи сіль, чорний перець і пластівці червоного за смаком. Швидко охолодити, а потім загорнути в тісто.
Картопля:
3 середніх картоплини, натертих
1 середня цибуля, нарізана дрібними кубиками
обсмажити ці два інгредієнти, додаючи сіль, чорний перець і пластівці червоного за смаком. Швидко охолодити, а потім загорнути в тісто.
Спосіб приготування
Розріжте два круглих листи тіста філо навпіл.
Змішайте яйця, йогурт, оливкову олію та оцет у мисці, а потім рівномірно нанесіть цю суміш на чотири півкола тіста.
Приготуйте начинку, викладіть її чверть вздовж рівного краю розрізу, а потім згорніть тісто в рулет.
Налийте трохи оливкової олії на сковорідку, а тепер покладіть рулет із тіста посередині сковорідки, закрутивши його спіраллю. Повторіть ці кроки з іншими трьома півколами тіста, і продовжуйте загортати їх по спіралі, викладаючи всередині сковорідки.
Нанесіть решту соусу згори на загорнутий спіраллю пиріг. Накрийте кришкою і готуйте на повільному вогні, доки поверхня пирога не набуде золотаво-коричневого кольору. Тепер перегорніть пиріг за допомогою великої тарелі і готуйте з іншого боку. Щойно обидві сторони стануть золотаво-коричневими, пиріг можна подавати до столу!